SINAR KEBANGKITAN

Sinar merupakan satu dari kebangkitan untuk pemuda pemudi atau lebih mudah digelar SYABAB..bukan bertujuan untuk berkata kepada sesiapa namun untuk ingatan kepada diri sendiri dan sahabat yang sering terleka dan lalai dengan perkara yang bukan-bukan.Kerana di tangan merekalah letaknya kepimpinan akan datang,jika elok masa kini maka eloklah akan datang.Namun bukan mudah mereka diumpamakan kain putih yang mana perlu dicorak.dengan warna yang cantik dan molek dipandang.Begitu juga seperti syabab mereka perlu dimasak dengan pengalaman dan disuap dengan ilmu agar dapat menghasilkan kepimpinan yang mantap dan membentuk sesebuah kejayaan sebuah negara.
Mungkin seorang pemuda tidak mengerti kesan yang membawa petunjuk,Sedang terbitnya matahari membawa cahaya terang.(Syair Imam Ahmad bin Hanbal)

Thursday, October 15, 2009

Panahan Syaitan


ish2 malasye nak wat kerja ni,,mlasnye nak tlong mak,,xpayahlah pergi solat...nntyla solat awal lagini...
erm sekadar nak kongsi dengan sahabat- sahabat sume tentang satu perang yang begitu dasyat yang mane sume akan hadapi . disini apa yang berlaku kait dengan prinsip mudah iaitu menang atau kalah, jadi pemenang atau kecundang. perghh hadiah dia fantastik siapa menang ke syurga yang abadi siapa kalah ke neraka. tapikan berperang dengan siapa ya??? haa jawapannya ialah berperang dengan syaitan dan hawa nafsu yang mengajak kepada kejahatan.

panahan????
perang lawan syaitan sudah tentu tidak sama dengan perang dengan manusia.. nak tahu kenapa..syaitan itu lebih canggih tipu dayanya.lagi profesional pekerjaannya,,lebih bnyak jumlahnye dan tidak nampak kewujudannya pula...jika xde kesungguhan sudah tentu tidak mampu kita hadapinya. Syaitan ni bebas menembak panahan beracun kepada kita tanpa kita sedari.. antaranya syaitan akan membidikkan panahan asmara ke dalam hati dua orang yang bukan muhrim untuk berzina..x cukup dengan itu ia akan membidik panah ke dalam mata manusia hingga ia berasa nikmah melihat hal-hal yang haram dan yang paling takut memanah ke lidah manusia hingga sanggup melakukan fitnah, namimah dan berdusta.
Justeru sudah tentu Allah telah menyediakan kepada hambanya untuk menangkis segala panahan ini ,antaranya ialah mendapatkan perlindungan dai Allah dengan berzikir, atau sentiasa mengingat Allah dan bergantung kepada Allah zat yang maha kuasa. satu perumpamaan orang yang berzikir ini seperti seorang yang di cari-cari oleh musuhnya. Mereka bertempiaran mencari tempat selamat hungga ia sampai pada suatu benteng yang sangat kukuh dan dapat melindungi dirinya di dalam benteng tersebut dari kejaran musuh.
oleh itu jika ini di amalkan setiap hari dengan ikhlas dan kesungguhan sudah tentu kita akan memperoleh hari-hari kemenangan. kesannya hati akan tenang, fikiran akan jernih, doa lebih khusyuk dan masalah insyaAllah menjadi mudah.. oh ya,, ingat zikir bukan sahaja di masjid, malah di kelas, pejabat, terminal bas..yang penting kita melakukan dengan ikhlas.
Ya Allah semoga apa yang tercoret di sini menjadi ingatan buat diriku yang sering lalai..,,juga kepada sahabat-sahabatku..

No comments:

Post a Comment

Al-QURAN kitabku