SINAR KEBANGKITAN

Sinar merupakan satu dari kebangkitan untuk pemuda pemudi atau lebih mudah digelar SYABAB..bukan bertujuan untuk berkata kepada sesiapa namun untuk ingatan kepada diri sendiri dan sahabat yang sering terleka dan lalai dengan perkara yang bukan-bukan.Kerana di tangan merekalah letaknya kepimpinan akan datang,jika elok masa kini maka eloklah akan datang.Namun bukan mudah mereka diumpamakan kain putih yang mana perlu dicorak.dengan warna yang cantik dan molek dipandang.Begitu juga seperti syabab mereka perlu dimasak dengan pengalaman dan disuap dengan ilmu agar dapat menghasilkan kepimpinan yang mantap dan membentuk sesebuah kejayaan sebuah negara.
Mungkin seorang pemuda tidak mengerti kesan yang membawa petunjuk,Sedang terbitnya matahari membawa cahaya terang.(Syair Imam Ahmad bin Hanbal)

Thursday, November 4, 2010

ERM manisnye DUGAAN Allah :)


Assalamualaikum. sahabat2 semua..hehe arini rase cam nak cuci sawang yang penuh dekat ruang ni..dah lame dah x cucinye ye.....erm bila teringat perkara2 yang membuatkan diri sedih tergerak pula nak corek sesuatu kat sini...mungkin sekadar untuk ingatan diri dan buat sahabat2 kalau dirasakan sesuai dan elok bolehlah bace dan jadikan panduan..

Jangan bersedih ,usah bersedih,kuatkan diri,,aku yakin aku mampu atasinya.itulah ungkapan yang sering diluahkan dalam diri dan jiwa tatkala dilanda masalah ,kemalangan,dugaan serta kehilangan orang yang kita sayangi. Namun begitu kita perlu ingat sahabat2 semua seandainya kita merasakan kehilangan segala-galanya atau ditimpa ujian ingatlah kita masih ada Allah di sisi yang mana merupakan teragung dan tuhan yang menciptakan kita. luahkan kalimah 'Allah ' dengan kuat ketika sesuatu yang berat menimpa kita. Allah maha penyayang ,maha mengetahui juga maha mendengar segala luahan dan masalah serta rintihan hambanya..."Allah"Allah"Allah"...ulangi la kalimah itu,nescaya dia akan membantu dan memakbulkan permintaan hambanya yang benar2 ikhlas.. :) ..

Rasulullah SAW yang merupakan kekasih Allah juga tidak pernah lari daripada ditimpa masalah serta kehilangan insan yang istimewa. jika diimbau semula kisah baginda..terdapat tahun kesedihan ketika tahun ke sepuluh kenabian baginda, Rasulullah ditimpa ujian yang sangat berat apabila kehilangan dua orang ang amat penting dalam kehidupannya iaitu bapa saudaranaya Abu Talib dan isterinya Siti Khadijah binti Khuwailid dalam jangka masa yang dekat. Rasulullah sentiasa yakin bahawa setiap ujian yang diberikan kepadanya dan para sahabat adalah bersifat sementara kerana Allah akan memberikan kemenangan dan kejayaan kepada hamba-hambanya yang sabar. Kita juga sebagai manusia perlu sedar bahawa setiap ujian dan dugaan yang diberikan oleh Allah adalah untuk menguji dan memperbaiki iman dan kekuatan diri kita. maka perlunya sedar bahawa keluh kesah itu akan menambahkan musibah, menyedari bahawa Allah tidak akan mengecwakan hambanya, berzikir selalu kepada Allah kerana dengan berzikir hati menjadi tenang, sentiasa memohon perlindungan dari Allah kerana syaitan sentiasa menyesatkan kita ketika dilanda musibah dan kesedihan dan contohilah orang yang bergembira ketika menerima musibah. belajarlah bagaimana mereka tenang berhadapan dengan masalah.

AKHIR KALAM ,,INGATLAH SEMUA UJIAN DAN DUGAAN ALLAH ITU PUNYA HIKMAHNYA..........DAN JANGANLAH SESEKALI MUDAH KECEWA DAN PUTUS ASA: YA ALLAH BERILAH PAHALA KEPADAKU DAN GANTIKANLAH AKU DENGAN SESUATU YANG LEBIH BAIK.... :)

No comments:

Post a Comment

Al-QURAN kitabku